Tag: cybercrime

Ramses Sloeserwij
Gepost op: 5-5-2017 11:38:18 door Ramses Sloeserwij
Tags: cybercrime, cybersecurity, phishing

Het klimaat in cyberland verandert voortdurend, maar omdat we er midden in staan  zijn we hier niet altijd bewust van.

Zo is de tijd dat een cybercrimineel onopgemerkt binnen een organisatie zijn gang kan gaan weliswaar afgenomen naar gemiddeld 146 dagen (tegenover 204 dagen in 2014). Daarentegen is het aantal organisaties dat slachtoffer is geworden van een cyberaanval fors toegenomen, namelijk met een stijging van 15% ten opzichte van 2015. Als we de lijst met slachtoffers van cybercrime bekijken, is het aantal organisaties waarvan we mogen verwachten hier voldoende tegen geëquipeerd zijn schrikbarend. Een bijna naïeve vraag die opspeelt is: hoe is dit mogelijk? Nemen organisaties de cyberdreiging onvoldoende serieus? Of is het antwoord toch complexer?

Gerard Klop
Gepost op: 14-10-2016 12:07:48 door Gerard Klop
Tags: cybercrime, zerodayattack

Hoewel 0-day kwetsbaarheden op de meeste aandacht kunnen rekenen, vormen de ‘bekende kwetsbaarheden’ nog altijd een groter probleem voor bedrijven. Hoe zorgen we ervoor dat deze kwetsbaarheden u niet onnodig aan het werk houden? Het onderwerp ‘0-days’ heeft alle elementen van een spannende misdaadthriller in zich. Een aanslag op een belangrijk overheidsgebouw hangt in de lucht, dat is wel duidelijk. Maar de dader, zijn motieven en van welke zwakke plek in de beveiliging hij misbruik gaat maken? Daarover tasten de knappe rechercheurs nog volledig in het duister. Dat plaatje wordt pas duidelijk als alle lijntjes op het whiteboard met elkaar in verband zijn gebracht, waarna de rechercheurs met een blauw zwaailicht op het dak wegscheuren...

Simon van den Bos
Gepost op: 29-7-2016 17:28:33 door Simon van den Bos
Tags: certificaten, cybercrime, firewall, SSL

Geen vakantieplannen voor de komende weken? Geen tijdrovende projecten op de planning? En uw collega’s liggen op een Zuid-Europees strand te bakken of hiken door Scandinavië? Klinkt als het uitgelezen moment om alle securityknoppen weer eens aan te draaien. Securitymanagement is al snel een tijdrovende en complexe klus. En de netwerkgebruikers zitten er meestal niet op te wachten dat u onder werktijd met firewallinstellingen, SSL-certificaten en netwerksegmenten rommelt. De rustige periode tijdens de zomervakantie is dan ook ideaal om de geïmplementeerde security-oplossingen eens goed tegen het licht te houden. Lees hier drie stappen om na de zomer weer helemaal bij te zijn.

Bart Verhaar
Gepost op: 2-3-2016 13:57:25 door Bart Verhaar
Tags: cybercrime, zerodayattack

Je kent ze vast wel: de presentaties, rapporten en nieuwsartikelen waarin het ‘cyberdreigingslandschap’ wordt geschetst, en waarin geavanceerde aanvallen en 0-day malware steevast de hoofdrol spelen. De boodschap is meestal dat de aanvallers en verdedigers een kat-en-muisspel spelen, waarbij de kat (de aanvaller) steeds dikker wordt en de muis steeds angstiger uit zijn ogen kijkt. De aanvallers worden daarbij geholpen door marktplaatsen waar de kant-en-klare 0-days en exploits worden verhandeld alsof het om een tweedehands fiets op Marktplaats gaat.