Tag: ransomware

Jeroen Veraart
Gepost op: 31-5-2017 11:01:47 door Jeroen Veraart
Tags: malware, phishing, ransomware, WannaCry

Het is op dit moment ruim twee weken geleden dat de wereld werd opgeschrikt door WannaCry, een ransomware-aanval die alles in zich had om een wereldwijde crisis te veroorzaken. Het goede nieuws is dat WannaCry ons weer eens met de neus op enkele pijnlijke feiten heeft gedrukt.

Het buiten houden van ransomware is voor securityprofessionals dagelijkse kost geworden. In dat opzicht bracht WannaCry niets nieuws. Toch zijn er ook wel enkele kernmerken aan te wijzen die deze recente aanvalsgolf uniek maken. Zo is er voor infectie geen tussenkomst nodig van een gebruiker die per ongeluk op een linkje klikt of een kwaadaardig bestand opent. Tot op moment van schrijven is er geen indicatie dat WannaCry via phishing wordt verspreid.

Bastiaan Bakker
Gepost op: 19-5-2017 13:27:50 door Bastiaan Bakker
Tags: Motiv, ransomware, SOC, WannaCry

WannaCry - De reconstructie vanuit het Motiv Security Operating Center (SOC) in 4 stappen

Vrijdag 12 mei 2017 kwamen er talloze berichten via verschillende nieuwskanalen binnen over nieuwe ransomware die als een olievlek complete bedrijfsnetwerken gijzelt en deze alleen vrijgeeft in ruil voor losgeld in de vorm van Bitcoins.

Zo was er een arts van de National Health Service in Engeland die aangaf zijn werk niet meer te kunnen doen doordat vitale systemen van het ziekenhuis waren gegijzeld. Nog diezelfde dag kwam het NCSC met een spoedmelding voor de overheidssectoren met de feiten over de nieuwe uitbraak en handreikingen hoe hier mee om te gaan.

Bastiaan Bakker
Gepost op: 4-5-2017 11:13:00 door Bastiaan Bakker
Tags: datalekken, ransomware, security

De Verenigde Staten overwegen om Nederlandse bezoekers bij de Amerikaanse douane extreem door te lichten door wachtwoorden van Twitter, Facebook of WhatsApp op te eisen. De regering Trump vermoedt dat dit leidt tot vroegtijdige detectie van terrorisme. Complete gekkigheid in de doorgeslagen ‘war on terror’, of toch zo gek nog niet?

Het toepassen van ‘extreme vetting’ door big brother gaat mij te ver, maar toch zitten er gedachtes in die wel zijn te verdedigen. Het is voor de medewerkers van de immigratiedienst ondoenlijk om in één oogopslag een compleet beeld van elke toerist of zakenreiger te kunnen vaststellen. Snelle controles naar dagelijkse gedragingen en spontane uitingen via sociale media geven een beter beeld dan een persoon met paspoort.