Tag: NCSC

Jeroen Veraart
Gepost op: 19-10-2016 09:13:22 door Jeroen Veraart
Tags: Cyber Security Raad, GDPR, meldplicht datalekken, NCSC, security management

In mijn column ‘Zijn we klaar voor big data?’ had ik een voorschot genomen op het Security-Congres 2016 getiteld ‘Data in the future’. Daarin had ik onder andere geschreven over de bizarre vlucht die de hoeveelheid data de komende jaren neemt. Die vlucht kwam tijdens het genoemde congres op 12 oktober in de Amsterdam ArenA mooi ter sprake tijdens de afsluitende sessie van Aart van der Vlist, trendwatcher en CTO/CIO van het UWV. Maar ook de sprekers die hem voor gingen, boden voldoende voer voor discussie.

Maarten Albregts
Gepost op: 4-10-2016 13:29:09 door Maarten Albregts
Tags: datalekken, DNS, meldplicht, NCSC, privacy, regelgeving, SMTP

Hoe afhankelijk is een organisatie van e-mail? Dat is een retorische vraag… De afhankelijkheid van een ruim dertig jaar oud protocol benadert bijna het bedrijfskritische. In 1983 is RFC 876 gepubliceerd voor het Simple Mail Transfer Protocol om efficiënt en betrouwbaar transport van e-mailberichten mogelijk te maken. Encryptie en beveiliging maakten destijds geen deel uit van de RFC, laat staan dat er was nagedacht over risico’s als spam en phishing. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en is de hele digitale wereld alleen maar afhankelijker geworden van e-mail en zijn de genoemde risico’s alleen maar toegenomen. Dat geldt trouwens voor alle internetprotocollen (TCP/IP, DNS, SMTP, et cetera)

Gerard Klop
Gepost op: 21-8-2016 11:43:12 door Gerard Klop
Tags: NCSC, security

Jaarlijks investeren Nederlandse bedrijven honderden miljoenen euro’s in IT-beveiliging. Pierre Audoin Consultants schatte het bedrag voor 2015 in op 520 miljoen euro, iets minder dan 1 procent van het Bruto Binnenlands Product. Die euro’s gaan vooral zitten in allerlei losse oplossingen die waardevolle data en systemen moeten afschermen van cybercriminelen. Waar het echter nog aan ontbreekt, is voldoende intelligentie.

Simon van den Bos
Gepost op: 4-6-2013 10:39:33 door Simon van den Bos
Tags: antivirus, inbraakdetectie, NCSC, patch, websecurityfilters

Cyber Security krijgt veel aandacht, en terecht. Cybercriminelen hackten eerder deze maand de mailserver van de Amerikaanse televisiezender Fox21 en eisten 5.000 dollar losgeld van het bedrijf als dat weer toegang tot alle e-mails wilde. Hackers hebben drie jaar lang toegang tot de systemen van QinetiQ gehad, een Amerikaans defensiebedrijf dat geavanceerde wapenapparatuur ontwikkelt.