Consortium zet in op Virtual Reality in strijd tegen cyberpesten onder jongeren

Gepubliceerd op: 3-5-2018
Consortium zet in op Virtual Reality in strijd tegen cyberpesten onder jongeren

Gemeente Amsterdam, Motiv ICT Security, Stichting 1nP, Stichting Shoot en VR Storytellers verenigen zich in de bevordering van bewustwording en gedragsverandering onder jongeren.

IJsselstein, 3 mei 2018 – Motiv ICT Security, Gemeente Amsterdam, Stichting 1nP, Stichting Shoot en VR Storytellers gaan een samenwerking aan in de strijd tegen cyberpesten. Dit is een vorm van pesten via digitale media die verhardt door de fysieke afstand tussen de pester en het slachtoffer. Deze afstand maakt dat de pester verminderd doordrongen is van het effect op het slachtoffer. Door met Virtual Reality (VR) een levensechte ervaring te creëren worden jongeren bewust gemaakt van de gevolgen van cyberpesten om zo een gedragsverandering teweeg te brengen. De Virtual Reality ervaring wordt naar verwachting in het najaar van 2018 gelanceerd en vervolgens aangeboden aan middelbare scholen.

De deelnemende partijen hebben afgelopen week hun handtekening gezet onder de intentieverklaring die de gezamenlijke visie onderschrijft en de samenwerking inluidt. Deze samenwerking is tot stand gekomen in het kader van de Social Return van de Gemeente Amsterdam.

Aksel Dorèl, Algemeen Directeur van Motiv: "Als cybersecurityspecialist werken wij dagelijks aan de digitale veiligheid van bedrijven en organisaties. Digitalisering heeft impact op alle onderdelen van onze samenleving vanuit verschillende invalshoeken, niet in de laatste plaats op de jeugd. Daarom willen wij ons ook voor deze kwetsbare groep inzetten.”

Gerard van Kesteren, Bestuurder van Stichting 1nP, onderdeel van Parnassia Groep: “Bij Parnassia Groep komen we steeds vaker cliënten tegen die het slachtoffer zijn geworden van (cyber-)pesten. Dat kan onder andere leiden tot forse angstklachten, identiteits- en ontwikkelingsproblemen. Onze specialisten maken behandelprogramma’s om op effectieve wijze zorg hiervoor te kunnen aanbieden. Het is overduidelijk dat de ontwikkeling van preventieve interventies op dit vlak nog in de kinderschoenen staat en van groot belang kan zijn om het ontstaan van stoornissen te voorkomen.”

Dorien Janssen, Directeur van Stichting Shoot: “Virtual Reality is een krachtig medium als het gaat om het bevorderen van het bewustzijn en het empathisch vermogen van jongeren. Wij zien er daarom naar uit om onze ervaring op het gebied van educatieve videoproducties samen te brengen met die van VR Storytellers en Motiv op het gebied van Virtual Reality en die van Stichting 1nP op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg voor kind en jeugd.”

 

Cyberpersten-15-klain.jpgOndertekening van de intentieverklaring door (v.l.n.r.) Aksel Dorèl, Algemeen Directeur Motiv ICT Security. Gerard van Kesteren, Bestuurder Stichting 1nP (Onderdeel van Parnassia Groep). Dorien Janssen, Directeur Stichting Shoot. Robby Held, gedelegeerd namens Carina Knol, Directeur Subsidies en Inkoop Sociaal Gemeente Amsterdam. Steven Kraal, Partner VR Storytellers.

Over de consortiumleden

Gemeente Amsterdam - Bureau Social Return

Bureau social return heeft als doel om voornamelijk via haar inkoop en aanbesteding relaties samen met (Amsterdamse) bedrijven de sociale impact te vergroten. Bureau Social Return verbindt daarbij bedrijven en organisaties aan sociale opgaven in Amsterdam.
https://www.amsterdam.nl/ondernemen/inkoop-aanbesteden/social-return/
 

Motiv ICT Security

Motiv is een Nederlandse, private onderneming die al 20 jaar toonaangevend is als cybersecurity- dienstverlener. Motiv voorziet organisaties in zowel de publieke als de private sector van ICT-Securityoplossingen en –diensten ter voorkoming van cybercriminaliteit, datadiefstal en datalekken. De ervaren security-professionals van Motiv identificeren zorgvuldig beveiligingsrisico’s bij klanten en bieden, door het combineren van hoogwaardige kennis, slimme ideeën en technologische mogelijkheden, innovatieve oplossingen die zorgen voor optimaal beveiligde bedrijfsprocessen en –toepassingen.
https://www.motiv.nl.
 

Stichting 1nP

Stichting 1nP is een landelijk netwerk van 600 zorg professionals in de geestelijke gezondheidszorg. 1nP werkt als instelling met lokale multidisciplinaire teams verspreid over heel Nederland, waarvoor hoge kwaliteitsstandaarden gelden. Stichting 1nP maakt onderdeel uit van de Parnassia Groep.
https://www.1np.nl/
 

Stichting Shoot

Stichting Shoot produceert professionele films, en biedt jongeren nieuwe kansen. Stichting Shoot produceert web-video en opdrachtfilms van hoge kwaliteit, waarmee klanten kunnen aantonen dat ze sociaal maatschappelijk betrokken zijn. En Stichting Shoot begeleidt jongeren in een learning-lab: Vanuit stilstand terug op de rit, naar een nieuw toekomstperspectief.
http://shootlab.nl/
 

VR Storytellers

Virtual Reality is een serieus en zeer waardevol communicatie-instrument. Een instrument zó echt, dat het meetbaar gedragsverandering teweeg kan brengen. Voor marketingdoeleinden, maar ook om in te zetten in awareness campagnes en virtuele leeromgevingen. VR Storytellers bedenkt en ontwikkelt verhalen vanuit het perspectief van organisaties, om de doelgroep op 1 van de meest impactvolle manieren met een boodschap te confronteren.
http://vr-storytellers.com/

Meer informatie

Marcommit
Lotte Monster
035-5822730
motiv@marcommit.nl