Referenties

Brocacef: We hebben een boom verplaatst

Voor ongeveer 250 apotheken, een wholesale en pre-wholesale bedrijf, productielocaties en een transportbedrijf de IT-infrastructuur 'ontvlechten' van de moederorganisatie en volledig opnieuw elders opbouwen, en dat met oorspronkelijk twaalf maanden de tijd. "Het was uiteindelijk een snelkookpan zonder recept", blikt ICT-manager Ton Spaapen terug. Door heldendaden van de teamleden is het uiteindelijk toch gelukt. "Ik heb het gevoel dat we met de nieuwe ICT-omgeving goed in de wedstrijd zitten en meer dan compliant zijn."

Ton Spaapen was bij Mediq als manager ICT verantwoordelijk voor "Mediq Apotheken NL' (ANL). Het interview met Spaapen, zijn programmamanager Eric Zuidinga van Suited-OMS en architect Peter Straver van securitypartner Motiv vindt echter plaats bij Brocacef in Maarssen. "Het was al enkele jaren duidelijk dat de toekomst van ANL buiten Mediq lag", legt Spaapen uit. "Daarom is in 2015 besloten om de ICT van ANL los te koppelen van Mediq en volledig los neer te zetten. Dan konden we desnoods zelfstandig verder." 

Dit 'stand-alonescenario' bleef intact toen Brocacef, evenals Mediq een farmaciegroothandel met een eigen keten apotheken, zich aandiende als overnamekandidaat. "De ontkoppeling van Mediq mocht geen vertraging oplopen', verduidelijkt Zuidinga. "De Autoriteit Consument & Markt heeft de overname lang geblokkeerd, dus we konden niet wachten op Brocacef. We moesten door." Daarbij had ANL een harde deadline: het rekencentrum moest uiterlijk eind 2016 vertrekken uit het pand van Mediq.