Referenties

Enza Zaden: Onze trade secrets moeten we goed beschermen

Campari, Tribelli en Extase. Het zijn slechts enkele voorbeelden van groenterassen en productconcepten die zijn 'ontwikkeld' door Enza Zaden. Maar hoe bescherm je het resultaat dat voortvloeit uit soms jarenlang en kostbaar onderzoek? "Wij geloven heel erg in de samenhang tussen technologie, beleid, processen en gedrag", stelt Johan Bijleveld, Information Security Officer bij Enza Zaden. Motivator Magazine sprak met hem over de stappen die dit groenteveredelingsbedrijf zet op het gebied van security.

Wat in 1938 begon als 'De Enkhuizer Zaadwinkel' is uitgegroeid tot een hightechbedrijf waar technologie en Research & Development een hoofdrol spelen om bijvoorbeeld te komen tot de beste tomaten, komkommers, sla of uien. Na de ontwikkeling verkoopt het bedrijf uit Enkhuizen de zaden aan professionele telers wereldwijd, via tientallen vestigingen in maar liefst 24 landen.

De ontwikkeling van een nieuw ras is een kwestie van 'veredeling', zo begrijpen we van Information Security Officer Johan Bijleveld. "Het komt erop neer dat we planten kruisen en selecteren om te komen tot rassen met de juiste kleur, smaak of houdbaarheid. Maar het kan gaan om honderden kenmerken. Ziekteresistentie is bijvoorbeeld ook een belangrijk kenmerk waar we veel onderzoek naar verrichten." 

"De ontwikkeling van een nieuw ras met alle gewenste kenmerken kan jaren in beslag nemen", vervolgt Bijleveld. Met nieuwe technologie kan dit proces worden verbeterd en versneld, bijvoorbeeld door naar de DNA-sequenties van de planten te kijken. "Je kunt dan beter voorspellen wat er gebeurt als je deze planten kruist. Met machine learning en simulatiemodellen kunnen we dat proces steeds efficiënter maken. Door het Internet of Things kunnen we omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en temperatuur bovendien steeds beter monitoren." 

Lees verder op pagina 28, 29 en 30 van de Motivator #14