Referenties

Kawasaki Motors Europe: Beveiliging is in onze visie een contradictie

"Beveiliging dient een optimale beschikbaarheid te faciliteren”, stelt Kees de Raad, bij Kawasaki Motors Europe Manager van de Information Systems Section.

Alleskunner

Het Japanse Kawasaki is in het thuisland een soort van ‘alleskunner’. Naast gemotoriseerde voertuigen zoals vliegtuigen, helikopters en boten fabriceert het ook staalconstructies en zelfs schepen. In onze contreien is het bedrijf toch vooral bekend van de snelle motorfietsen en (in mindere mate) jetski’s.Kawasaki is in Europa met negen vestigingen vertegenwoordigd in acht landen. “Het Europese hoofdkantoor in Hoofddorp zorgt ervoor dat de motorfietsen en de reserve-onderdelen in de juiste aantallen en de juiste kleur naar Europa komen”, vertelt Kees de Raad.* “De tweede functie van het Europese hoofdkantoor is de distributie van die motoren en reserve-onderdelen naar de dealers in Europa. Commerciële zaken zoals sales,marketing en after-sales vinden lokaal plaats.”

Beveiliging gestandaardiseerd

De negen Europese Kawasaki-kantoren zijn met behulp van een Europees netwerk van AT&T aan elkaar gekoppeld. “Over dat netwerk kunnen we onze standaard configuraties uitrollen naar alle branches”, vertelt Network Administrator Johan Meijer. “Dat geldt ook voor de beveiligingsconfiguraties.Vandaar dat we op bijvoorbeeld de firewalls van Check Point zijn uitgekomen want die kun je mooi standaardiseren.”

Om de informatiesystemen te ontsluiten voor de branches heeft Kawasaki Motors Europe gekozen voor de ‘SA Series Secure Access SSL VPN’-oplossing van Juniper Networks. Het Europese hoofdkantoor in Hoofddorp heeft ook nog de beschikking over een SmartCenter van Check Point om centraal de policies en logging te beheren.“We zijn in 2005 met Motiv begonnen om de beveiligingsoplossing te standaardiseren”, vertelt Meijer. “De security-oplossing wordt verder gewoon door ons beheerd. In geval van vragen kunnen we terugvallen op Motiv door een probleem via de Motiv Security Portal te melden en dan kan Motiv meekijken. Maar het is bij ons wel duidelijk een samenspel waarbij de consultant van Motiv ons op weg helpt. Het komt nooit voor dat wij een probleem melden, Motiv het oplost en wij ‘dankjewel’ zeggen. Het zit ook in de Japanse cultuur om veel zelf te doen.” 

Visie op informatiebeveiliging

De ICT-omgeving van Kawasaki Motors Europa wordt in de lucht gehouden door een team van in totaal tien personen, waarvan er vijf in Hoofddorp werkzaam zijn. “De functie van informatiebeveiliger bestaat binnen Kawasaki Europe niet”, merkt De Raad op. “Ons team is te klein om voor informatiebeveiliging een aparte persoon of aparte groepen te hebben. Informatiebeveiliging is een focus die we er als ICT-professionals sowieso bij moeten hebben.”


*Kees van Raad heeft de organisatie Kawasaki Motors Europe inmiddels verlaten.

Wilt u het hele artikel lezen? Klik op onderstaande PDF!