Referenties

NS: Het IT-landschap van NS is geweldig

Het wordt wel het grootste IT-contract van Nederland genoemd: de uitbesteding van alle IT door de Nederlandse Spoorwegen aan het consortium van KPN, Motiv en Conclusion. "Maar om dit te laten slagen, moet je wel met een schone lei de outsourcing in", aldus Marcel van der Walle, bij NS programmamanager 'IT Transitie'. Reden voor een grote schoonmaak van het IT-landschap en het sluiten van elf datacenters.

We spreken de programmamanager op een even cruciaal als feestelijk moment in de 'ontmanteling' van in totaal elf datacenters, enkele dagen nadat het grootste datacenter van NS bezemschoon is opgeleverd. "Het is indrukwekkend wat we in Lelystad hebben geflikt", zegt Van der Walle. "Nu hebben we nog twee datacenters te gaan." 

"Decommisioning to a next level", zo noemt Van der Walle het zelf. De cijfers geven hem gelijk. Zo heeft NS 'met honderden mensen' in ruim drie jaar tijd 15.000 connectiviteitschanges doorgevoerd, 350 switches verwijderd, 151 applicaties uitgeschakeld, 650 servers verplaatst en ongeveer 2500 servers afgevoerd. Wat eerst verspreid stond over veertien datacenters komt nu sterk gevirtualiseerd op drie locaties samen. "In totaal ging het om zo'n 125.000 changes."