Referenties

TU Delft: Onze droom is BYOD maar dan clientless

Dit interview met Gino van der Velden (manager IT Operations) en Marco de Graaf (ICT Security manager) van de TU Delft is verschenen in de najaarseditie 2013 van het Motivator Magazine

“Wij zijn speciaal”, zegt Gino van der Velden*, manager IT Operations bij de TU Delft. “We hebben te maken met verschillende typen gebruikers, zoals docenten, wetenschappers, studenten, ondersteunend personeel en gasten. 

Al deze klanten vragen om onbeperkte vrijheid en snelheid maar verwachten ook een uitstekende beveiliging van ICT faciliteiten om hun werk goed te kunnen doen. Daarbij willen ze allemaal het liefst hun eigen devices gebruiken.” Deze apparaten zijn veelal niet standaard en zeer moeilijk onder controle te brengen. Daarom bouwde TU Delft een infrastructuur die klanten enerzijds de flexibiliteit biedt die ze nodig hebben en anderzijds beschermt tegen gevaren van buitenaf. “Dit allemaal zonder dat we daarvoor controle moeten hebben over de devices door er bijvoorbeeld aparte software op te installeren.”

“Het mooiste wat ons kan gebeuren is dat als een van onze klanten een applicatie ontwikkelt die de grenzen van onze infrastructuur tart, we samen met de klant de infrastructuur hierop kunnen verbeteren. Helemaal als die applicatie twee jaar later de killer app blijkt te zijn. Als dat gebeurt, dan hebben wij aan ons doel voldaan.”

Gino van der Velden van de TU Delft is er duidelijk in: “Wij staan in dienst van het onderzoek, de wetenschap en onze studenten. In het bedrijfsleven heb je een probleem als je met een ongeautoriseerde applicatie het netwerk plat legt. Hier vragen we juist: ‘wat heb je gedaan, en kun je ons helpen om het netwerk zo in te richten zodat jij kunt bouwen wat je wilt?’ Wij willen een netwerk hebben dat alles aankan en niet de beperkende factor is.”

*Gino van der Velden heeft de organisatie TU Delft inmiddels verlaten.